Beszámoló a Szilágyi Táncegyüttes 2018-2019. tanévéről

A Szilágyi Táncegyüttesben jelenleg 298 táncos ismerkedik a magyar néptánckultúrával és néptánchagyományokkal.

Igen tartalmas, élményekben gazdag tanévet tudhatunk magunk mögött. A programok, amiken a csoportok részt vettek, hozzájárultak a szakmai fejlődéshez, a közösség erőteljes összekovácsolódásához.

Már 2018 augusztusának végén felléptünk az Agora Veszprém Kulturális Központ nyárbúcsúztató rendezvényén, majd szintén az ifi csoporttal részt vettünk a badacsonyi szüreten és a veszprémi Szent Mihály-napi rendezvényen. A Szent Margit Óvoda programján is bemutatkoztunk, illetve megtáncoltattuk a kicsiket és szüleiket. Októberben a 6. osztályosainkkal neveztünk be a gyermek koreográfiai versenyre, Szekszárdra. Decemberben nagy sikerrel, rengeteg család részvételével zajlottak karácsony előtt a nyílt órák, valamint a karácsonyi közösségépítő programok. Minden alsós évfolyamon tartottunk bemutatót, rengeteg szülő, nagyszülő jött el hívásunkra. A felsősöknél az 5. és a 6. évfolyamon is voltak nyílt óráink és egymás megajándékozása, a 7-8. osztályosoknál viszont karácsonyi ajándékozást és vetélkedőt szerveztünk, ezzel is erősítve a közösséget.

Januárban bakonyi szakmai továbbképzésen vettek részt felsős táncosaink. Februárban az iskola óvodásoknak hirdetett programján mutatkoztak be az ötödikesek. Márciusban beneveztünk 2 csoporttal és 3 pár szólótáncossal a gyenesdiási Gergely-napi Művészeti Fesztiválra. Fantasztikus élmény volt az országos gyermek néptánc antológián is fellépni az ország legjobb együttesei között a hatodikosokkal. A tavaszi szünet előtt tartottuk a 7-8. évfolyam edzőtáborát Abán, ahol 40 fővel töltöttünk el 2 napot. A 3×3 órás néptánc próbák igen hasznosnak bizonyultak, ezt mutatják a csoport eredményei. Fontos előrelépés történt a közösség összekovácsolásában, valamint a tanuló-diák kapcsolatban is. Nagyon jól éreztük magunkat.

Év végén bemutatót tartottunk minden táncosunk részvételével kettő gálaműsor keretében a VMK-ban, június 1-jén. Vendégeink voltak: Zsurmóka gyermekcsoport, Báthory Banda és a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A gálák teltház előtt, nagy sikerrrel zajlottak. Művészeti alapvizsgát szerveztünk az alapfok 6. évfolyam tanulóinak, akik a jelenlegi 7. osztályosok. A vizsga kiemelkedő létszámmal és eredménnyel zárult, a rengeteg jelen mellett 7 táncosunk kitűnő eredményt ért el.

Idén is megszerveztük a nyári néptánc tábort Dégen, ahova a gyerekek nagyon szeretnek menni. Ismét rekord létszámmal, 99 gyermekkel táboroztunk június 24. és 27. között. A napi programot néptáncoktatás, drámajátékok, kézműves foglalkozások, sport, játék és rengeteg fürdés tette kerekké. Esténként táncházban szórakoztak a gyerekek, utolsó este pedig Ki mit tud?-on is megmutathatták sokoldalúságukat.

Ám a nyár sem telik eseménytelenül, az ifi csoportnak több felkérést is kapott szereplésre, többek között Kapolcson a Művészetek Völgyében és Veszprémben a városi programokon.

Eredményeink:

  1. A 6. osztályos csoport tavaly kiérdemelte, hogy az ország legjobb együttesei között bemutatkozzon az Örökség Gyermek Néptánc Antológián Székesfehérváron.
  2. Szintén a 6. osztályos csoporttal vettünk részt a „Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfia Versenyen, ahol Ezüst minősítést szereztek.
  3. Az 5. osztályos csoport Arany, a 7-8. osztályos csoport Kiemelt arany minősítést kapott a gyenesdiási Gergely-napi Művészeti Fesztiválon.
  4. Ugyanitt szólótáncosaink is remekeltek. Mogyorósi Nóra és Muraközy Imre Arany, Papp Emma, Simon Ákos, Farkas eszter és Vígh Martin pedig Kiemelt arany minősítést érdemelt ki.
  5. A 7-8. osztályos csoport 9 párral képviselte együttesünket az országos hatókörű „Húzd keresztül!” Néptánc Fesztiválon, Székesfehérváron. A zsűri Ezüst minősítést adományozott a csoportnak.

Eredményekben gazdag, kiegyensúlyozott, jó hangulatú tanévet tudhatunk magunk mögött. A sikerekhez és a szakmai fejlődéshez hatalmas lehetőség volt a Csoóri Sándor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton elnyert 2 millió forint. Ez a forrás hozzájárult, hogy ruhatárunkat jelentősen bővíthessük. Segített a programokra történő utaztatásban és az élő népzenei kíséret finanszírozásában. E pályázaton kívül még köszönet illeti Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatát, akiktől szintén kaptunk pályázati segítséget programjaink megvalósításához.

 

 

 

Összegzésül néhány gondolat 14 éves táncosoktól:

„A néptánc hatással volt az életemre. Táncosnak lenni egy tartással jár (nemcsak fizikailag). Egy táncos legyen nyitott, barátságos, őszinte, vidám. Segített elérnem ezeket. A közösség az, ami nagyon formálja az ember, ettől függ, milyen ember leszek. A tánc megnyugtat, feltölt, közben el is fáraszt. Táncosnak lenni egy másik életforma. Köszönet a néptánc pedagógusoknak, hogy megszerettették velem a néptáncot!”

„A néptánc hatással volt az életemre. Sok évfolyamtársamat megismertem néptáncon, azon kívül soha nem beszélgettünk egymással. Amikor a néptánc tanárom beszél hozzám, valamikor úgy érzem, mintha minden nekem szólna; segít, bátorít, támogat.”

„A néptánc nagyon sokat tett hozzá a személyiségemhez, ezen kívül nagyon sok barátot szereztem. Egyáltalán nem szeretek sok ember előtt szerepelni, de úgy érzem, a néptánc fellépésekkel ez a félelem is oldódott. A néptánc segített jobban megnyílni az emberek felé, ezért is vált az életem részévé.”