Szent Gellért díjazottak

 

Idén szeptember 24-én tartotta a Veszprémi Főegyházmegye Szent Gellért, a katolikus pedagógusok védőszentjének ünnepét.
A Szilágyi Keresztény Iskolából munkájának elismeréseként Veiland Miklósné a Szent Gellért díj arany fokozatát kapta, Varga Tünde és Vastag Richárd pedig ezüst fokozatú elismerésben részesült.

 

Veiland Miklósné tanító:

Pályakezdő pedagógusként kezdett tanítani a Szilágyi Keresztény Iskolában . Intézményünk iránti elköteleződését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azóta is iskolánk meghatározó tagja.

Veiland Miklósné a Szilágyi megbecsült tanítója, aki több mint 10 évig volt az alsó tagozatos munkaközösség vezetője. Az iskolában betöltött pozícióját kollégái elismerésével, lelkiismeretes munkájával vívta ki.

Tanítóként munkáját motiváltan, kollégáival együttműködve végzi. Mindig törekszik segítséget nyújtani nagy odaadással, szakmai megfontoltsággal. Szakmai tudását továbbképzéseken tette még tökéletesebbé, az új módszereket kollégáival is megosztja. Sokat tesz a magyar nyelv és irodalom magas színvonalú oktatásáért, tehetséggondozásban élen jár.

Magatartásával képviseli a keresztény értékek sokféleségének elfogadását, mások véleményének megismerését, tiszteletben tartását.

Gyakorló reformátusként tanítványaival megértő, empatikus, a keresztény értékek mentén törekszik vallásos nevelésükre.

Veiland Miklósné 2004-ben Szent Gellért díj ezüst fokozatát kapta. Munkájával, példaadó életvitelével nyugdíjba vonulása alkalmából méltó lett a Szent Gellért díj arany fokozatára.

 

Varga Tünde földrajz – biológia – testnevelés szakos tanár:

2012. szeptemberétől dolgozik a Szilágyi Keresztény Iskolában földrajz – biológia – testnevelés szakos tanárként. Fiatal korában igazolt labdarúgóként sportolt, jelenleg UEFA licences edzőként szabad idejében utánpótlás futsal edző. Az MLSz női szakágának elismert szakembere.

A tantestület megbecsült tagja, tapasztalataival nagyban hozzájárul szakmai munkánk színvonalához. Munkáját az elhivatottság, az alaposság és a gyermekek feltétel nélküli szeretete, elfogadása jellemzi. Tanítványai körében közkedvelt, nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, felzárkóztatásra. Diákjaival rendszeresen vesz részt megyei és országos versenyeken, ahol kiváló eredményeket érnek el tanítványai. Kollégáival, a szülőkkel kapcsolata kiegyensúlyozott.

Feladatain kívül önként tart az óvodásoknak sportfoglalkozásokat, amivel jelentősen hozzájárul az elsős beíratások sikerességéhez.

Hithű katolikus, vallását rendszeresen gyakorolja.

Szakmai munkája, személyes példamutatása alapján Varga Tünd méltó a Szent Gellért díj ezüst fokozatára.

 

Vastag Richárd néptánc pedagógus:

Vastag Richárd 1982. június 1-jén született Tapolcán. Badacsonytomajon nevelkedett, tizenöt évesen kezdett táncolni. A művészeti középiskolát választotta, majd elvégezte a Magyar Táncművészeti Egyetem pozsonyi tagozatán a néptánc pedagógus szakot.

Pályakezdőként a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskolában tevékenykedett, és művészeti vezetője lett az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttesnek, majd az Apte Táncegyletnek. Számos megyei és megyén kívüli felnőtt és gyermek néptáncegyüttesnél tanít, koreografál ma is.

A tánctanítás mellett kiemelten érdeklődik a néprajz és a folklórizmus iránt, így jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem kulturális antropológia szakára.

2009-ben Békéscsabán „Aranysarkantyús táncos” díjat kapott, majd 2011-ben megyei pedagógiai kitűntetéssel jutalmazták. 2014-ben „Népművészet Ifjú Mestere” címben részesült.

Ma már közel ötszáz gyermeket oktat néptáncra Veszprémben, az óvodásoktól egészen a nagyszülőkig.

2012 óta a Szilágyi Keresztény Iskola főállású néptánc pedagógusa. A tanítás mellett vezeti a veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyütteset, valamint elhivatottan kutatja a kevésbé ismert Balaton-felvidék és Bakony táncos hagyományait.

Számára a néptánc küldetés, hitvallás, nagyon szép és reményteli út egyben, mely a gyerekek és a fiatalok lelki gazdagságának a gyarapítását szolgálja.

Munkája kiteljesedését jelenti, hogy a tanítványai között vannak olyanok, akik ezt az utat választották, azaz néptáncot tanulnak vagy tanítanak művészeti iskolákban.

Munkájában megjeleníti a magyar nép vallásos életét, néphagyományait. Ő maga is gyakorló katolikus.

Az iskolánkban eltöltött 7 éves munkája alapján méltó a Szent Gellért díj ezüst fokozatára.