„Kipucoltuk a lelkünket”

“…a mese megkönnyebbíti a szívet, s olyan porhanyóssá teszi az ember lelkét, hogy az álom magvai könnyen kicsíráznak benne.”
(Seherezádé az Ezeregyéjszaka legszebb meséi)

 

„Kipucoltuk a lelkünket”

Mesét hallgatni jó. Milyen mesét? Jó mesét. Mi is jó mesét szerettünk volna hallani és látni, emiatt látogattunk el október 14-én a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér színháztermébe, az alsós gyerekekkel.

A székely menyecske meg az ördög című bábelőadást hallgattuk és néztük meg. Amikor beléptünk a színházterembe, egy székelykapu-díszletet láttunk. Ez a díszlet nagyon alkalmas arra, hogy akár egyszerre három figura is megjelenhessen, ugyanis sok külön nyitható-zárható ajtócskával, ablakkal van ellátva.

Egyszerre egyszemélyes és sokszereplős színház volt ez, amit bábokkal adott elő a mi mesemondónk. Egyszemélyes, hiszen a mesélő ad életet valamennyi szereplőnek: a menyecskének és férjének, az ördögnek és az ördög eszén túljáró legénynek, no és a két királylánynak.

A mesélő kreatívan ötvözi a mesemondást, bábozást és népi éneklést. Góbés humora és ízes székely beszéde a gyerekeket ámulatba ejtette.

Élmény volt ez a gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Jóízű, forgatagos és fergeteges előadásban volt részünk.

 

 

Alföldi Ágnes

Veszprém, 2019. október 15.