Népmese napja 2020.szeptember 28.

Idén projekt nap formájában emlékeztünk meg a Népmese napjáról, amit igyekeztünk változatos programokkal emlékezetessé tenni.

Meseolvasással indult a nap: a tanító nénik magyar népmesék olvasásával kötötték le a gyerekek figyelmét: a legnépszerűbb mese a Kacor király volt, de a Három pillangó, A válogatós királykisasszony, Az iregi kakasok, A sündisznó meg a nyúl című népmesék is érdeklődő figyelemre ösztönözték a gyerekeket! Amint meghallják a gyakori mesekezdő motívumot: ”Hol volt, hol nem volt….”, máris csend honol a termekben, a nebulók pedig Mesország álomvilágába érkezhetnek képzeletük erejével.

A piciknél a nap programjai közé tartozott a mesedramatizálás, népi mondókák, kiszámolók felelevenítése; a nagyobbaknál mesevetélkedő volt porondon a Kacor király című vetélkedőhöz kapcsolódóan, de volt olyan osztály, ahol átismételték a népmese fogalmát, jellegzetességeit, gyűjtöttek kezdő és befejező mondatokat, meseszámokat.

A rajzpályázatra rengeteg alkotás érkezett: a díjazottak hasznos ajándékban részesültek. A rajzokból kiállítást készítettünk, melyeket a faliújságokon helyeztünk el.

Az idén a rajzpályázathoz meseíró pályázat is kapcsolódott: két remekmű érkezett a versenyre. Cirkos Adél- Gashler Janka: A tó királynője, valamint Karlinszky Zalán:A tengeri szörny és a világ legszebb lánya című mesékkel indultak a megmérettetésben. Mindhárman 4. b osztályos tanulók.

Lenyűgözte a zsűrit a 2 mese. Minden oldalon rajzzal jelenítették meg a gyerekek a mese tartalmát. Gyönyörű, minőségi, aprólékos remekművek. Talán attól egyedi a Tó királynője című mese, hogy a címében is benne van a tó, de ez a tó a mi tavunk, a Balaton, ahová a hercegnő besétált és a tó részévé vált.

A mesében tükröződik, hogy a gyerekek nagyon tájékozottak, olvasottak és óriási szókincsük van, megfűszerezve kreativitásukkal.

Örülünk annak, hogy vállalkoztak erre szép a feladatra gyermekeink!

Ez a nap nem valósulhatott volna meg kollégáim segítsége nélkül. Hálával és köszönettel tartozom érte, hogy ilyen vidámra, emlékezetesre sikerült a Népmese napja!

 

A „Kedvenc népmesém” című rajzpályázat eredményei a következő:

1. osztály
1. Légrádi Hedvig 1.c
2. Nyitrai Mátyás 1.a
2. Páczelt Mátyás 1.b
3. Brevics Olívia 1.b
Különdíj Benyó Dénes 1.a
2. osztály
1. Imre Sára 2.a
2. Lázár Anna 2.b
3. Matán Alen 2.b
különdíj Győriványi-Zrínyi Eszter 2.b
különdíj Rácz Barnabás 2.b
3. osztály
1. Mészáros Csenge 3.a
2. Gyulavári Luca 3.a
3. Kovács Ágoston 3.a
3. Kutasi Máté Gergő 3.a
különdíj Varga Zsombor Benedek 3.b
4. osztály
1. Takács Lili 4.a
2. Gaschler Janka 4.b
3. Benyes Csongor Barnabás 4.b
3. Veres Botond 4.a
különdíj Németh Zsombor Soma 4.a

 

Köszönöm a lelkes részvételt, a gyönyörű alkotásokat!

Barabás Andrea
alsó tagozatos intézményvezető-helyettes
Veszprém, 2020.október 5.