Természettudományos nap

A környezettudatosság jegyében október 7-én projekt napot tartottunk.  Mielőtt elkezdődtek volna a programok, leadtuk az otthonról hozott farmerruhákat, amikért plusz pontokat kaptunk.

Az 1. órában minden csapat bemutatott egy ppt-t, aminek a témáját mi magunk választhattuk ki előzetesen. Nagyon jó volt készülni erre a napra, összegyűlni a csapattagokkal, hogy elkészítsük a prezentációt és a hozzá kapcsolódó plakátot. Az előadásunkat Futtató Andi néni zsűrizte. Nagyon jól csinálta a pontozást, mindenkinek annyi pontot adott, amennyit megérdemelt. Jó volt megnézni a többiek előadását is, érdekesek voltak, a környezetünkről szóltak.

A 2. órában Kahoot-os földrajzos vetélkedőn vettünk részt Judit néni vezetésével. Gyorsan hatalmas küzdelem alakult ki, a nagy kapkodásban az egyik csapat még a játékból is kilépett, ezért újra kellett indítani a kvízt. A vetélkedő nagyon izgalmas, vicces és szórakoztató volt, és még tanulni is lehetett belőle.

Ezután következett a madártani foglalkozás. Volt kvíz, kaptunk tanácsokat, hogyan tudjuk helyesen etetni télen a madarakat. Minden csapat kapott két kártyát, melyeken volt egy kép a madárról, a neve és a tömege. Meg kellett határozni kavicsok és mérleg segítségével a madár testének és napi táplálékának a tömegét. Néhány madarat tollak alapján kellett felismerni, ebben mindenki nagyon ügyes volt.

Az utolsó órában az Érdekes fizika című foglalkozás volt, amit kíváncsian vártunk, mert nem tudtuk, mire számítsunk. Éva nénivel sokat kísérleteztünk: tojással, gyertyával, vízzel és oxigénnel kapcsolatos feladatok voltak. Legjobban az a feladat tetszett nekünk, amikor úgy kellett megkülönböztetni egy főtt és egy nyers tojást, hogy nem pucolhattuk meg őket. Voltak olyan feladatok, amelyek megoldásához az internetet hívtuk segítségül.

A nap fénypontja mégis a közös ebéd volt, spagettit kaptunk, mindenkinek nagyon ízlett. Utána volt az eredményhirdetés.

Sajnos az osztályunkból egyik csapat sem volt benne a TOP 3-ban, ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat egész nap. Emlékezetes pillanatok maradtak számunkra a prezentációk és a többi program is, mert felhívták a figyelmünket arra, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre, a körülöttünk élő állatokra és növényekre.

 

Készítette:

Happ Anna, Horváth Blanka, Kovács Ilona, Strenner Noémi (7.b)

 

 

Szerda reggel az első gondolatom az volt: EZ A NAP VÉGRE MÁS LESZ!

Amint megérkeztünk az iskolába, mindenki izgatott volt, kíváncsian vártuk: vajon mit tartogat számunkra ez a természettudományi nap?

Az első órában a csoportok kiselőadásai során társaink izgalmas témákba vezettek be minket. Ezek voltak: az űrkutatás, csillagászat, fizika és kémia a ház körül, s végül a kihalófélben lévő állat és növény fajok. A témákról – előzetes felkészülés alapján- a csoportok tartottak kiselőadást ppt formájában.

A második órában egy madarakkal foglalkozó szakértő jött hozzánk. Sok érdekességet mondott, valamint mutatott a madarakkal kapcsolatban.

A harmadik óránk Kahoot-ozással telt el. Természetesen a nap témájához kapcsolódó kérdések szerepeltek benne. Csoportban, játékosan versenyeztünk, s közben ismereteinket alkalmaztuk vagy ismereteket szereztünk Varga Tünde tanárnő vezetésével.

A negyedik órában Németh Mária tanárnő sok érdekes kémiai kísérletet mutatott be. Az osztály nagy részének kedvence az volt, amikor jód segítségével lila gőzt keletkezett.

A nap lezárásaként ebédre az örök kedvencet, bolognai spagettit ettünk.

Egy diák számára fontos egy ilyen esemény, mert kellenek olyan napok, amelyeken játszva tanulunk egy kicsit.

KÖSZÖNJÜK EZT A SZÉP NAPOT!!

 

Készítette: Rácz Róza 6.b