Madarak és fák napja a Szilágyiban

Iskolán Örökös ökoiskola címmel büszkélkedhet. Ennek megfelelően a  fenntarthatóság pedagógiáját szolgáló tevékenységeink között kiemelt helyen szerepel, hogy a „jeles napokról” (állatok világnapja, vizes élőhelyek világnapja, víz világnapja, a Föld napja, méhek napja, környezetvédelmi világnap, madarak és fák napja) programokkal, kirándulásokkal, versenyek és kiállítások szervezésével emlékezünk meg.

Testünk-lelkünk táplálékaként a múlt héten iskolánk alsó tagozata a madarak és fák napja alkalmából kiadós sétát tett a Kolostorok és kertek városrészen. Az aranyat érő májusi esőnek köszönhetően a zöldellő környezetben számos próbát álltak ki gyermekeink: többek között apró madártojásokat jelképező ping-pong labdákat a kis fészekkosárba juttattak el, szólásokat és közmondásokat egészítettek ki állatok neveivel, kirakót fejtettek meg, őshonos madarakat és fákat ismertek fel. Tanulóink a 2021-es év madarával, a cigánycsukkal és fájával, a lisztes berkenyével is megismerkedhettek.

Minden tanulócsoport előre elkészített menetlevele megtelt a séta során ügyesen megoldott feladatokat „igazoló” színes pecsétekkel. Nagy volt a boldogság! A völgy megtelt a Szilágyi Iskola kicsi gyermekeinek nevetésével. Az uzsonna elfogyasztása után a gyerekek szabadon szaladgáltak, s a tóban megfigyeltek vízi növényeket, halakat, a patakban egy vadkacsa -családot.

Délután fáradtan, de vidám lélekkel és élményekkel telve tértünk vissza az iskola falai közé.

Veszprém, 2021. május 31.
napközis nevelők