Cserkészet

Nyári cserkészélmények

Idén nyáron részvettünk a 126. sz. Szent Imre Cserkészcsapat tavaszi és nagytáborában, amely a Zádor vár melletti cserkész parkban, a Balaton Felvidéken volt.

A keretmese Kossuth Lajos azt üzente… nevet kapta – melyre már év közben is készültünk.

A tavaszi tábor előkészítésként szolgált az azt követő nyári táborhoz. A nagytábor toborzással kezdődött és táborépítéssel folytatódott.

Sor került katonai kiképzésre, vívó gyakorlatokra, éjszakai felfedező túrára és egy egész napos portyára is.

Emellett cserkészismereteink is bővültek, megtapasztaltuk a nomád élet, a közös munka örömeit, nehézségeit és az esti tábortüzek fantasztikus hangulatát.

Gyerekeket vittünk, s kiképzett katonákkal tértünk haza.

Most folytatjuk a munkát. Tavasszal a kiscserkészek teljesítették a piros pajzs próbát, ebben az évben a fehér pajzspróbára három őrssel készülünk, az újoncpróbára pedig egy lányőrssel.
Aki szeretne, bátran csatlakozzon a Hunyadi rajhoz péntekenként 16-17 óráig.
Jó munkát kívánok!
Eszes Adrienn
rajparancsnok

 

2013-2014

Iskolánkban 2013. szeptembertől péntekenként újra indult a cserkészélet. A Szent Imre Cserkészcsapathoz tartózó Hunyadi Rajnak három, két fiú és egy lány őrse van. A foglalkozások közös gyülekezővel kezdődnek és érnek véget. A köztes időben a kiscserkész- jelöltek játékos formában sajátítják el a cserkészléthez szükséges alapvető ismereteket. Ide tartoznak például: nép- és cserkészdalok; csomózások; cserkészek közötti köszönés, tisztelgés; sorakozó; alaki; csatakiáltások; cserkésztörvények.

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyerekek tanév kezdetétől beletanultak a cserkészlétbe, amelynek megkoronázásaként a hétvégén kiscserkész ígéretet tehettek. Vinyéről 16 kiscserkésszel, örömmel tértünk haza. A tavaszi tanyázás keretmeséje az Óz, a nagy varázsló című mű volt, ennek szereplőit kellett a gyermekeknek végigkísérni döcögős útjukon. Majd egyedül végigmentek a meseerdőn, és az úton különböző figurák kérdéseire válaszoltak. Ezt sikeresen teljesítve a piros pajzs próbát állták ki. Az esti tábortűznél megkapták a fáradságos munkával megszerzett kiscserkész nyakkendőt, s kiscserkész-testvérünkké fogadtuk őket. Nagy volt az öröm, de még nagyobb a büszkeség.

Most folytatjuk a felkészülést a nyári táborra, ahol további kihívások várnak majd kíváncsi kiscserkészeinkre. Feladataik közé tartozik például saját őrsi zászló elkészítése és az őrsi csatakiáltás megírása is.
Jó munkát kívánok!
Eszes Adrienn
rajparancsnok