Magyarország jó tanulója – jó sportolója 2017

Gaschler Emma az Emberi Erőforrások Minisztáriuma által meghirdetett “Magyarország jó tanulója – jó sportolója 2017” cím elnyerésére benyújtott pályázatát – az Értékelő bizottság által felterjesztett támogató javaslat alapján – Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr nyertesnek nyilvánította.

További tanulmányaihoz és sporttevékenységéhez sok sikert, a nyári szünidőre pedig tartalmas kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk neki!

 

Író-olvasó találkozó Sohonyai Edittel

“Nagyon görcsös, szorongó kamasz voltam, sok mindent nem értettem a körülöttem lévő világból. Legfőképpen a fiúkat. Pfú! De jó, hogy kinőttem ezeket az éveket! Pontosan tudom, milyen gátlásosnak lenni, milyen érzés az esélytelenek kétségbeesésével szerelmesnek lenni, s milyen elérhetetlennek tűnik ebben az állapotban a boldogság.”(Sohonyai Edit)

Május 30-án  magyartanárunk ( Krámli zsuzsanna ) író- olvasó találkozóra vitt bennünket az Eötvös Károly Megyei Könyvtárba.

Nagyon vártuk a napot, hogy rendhagyó irodalomóra keretében találkozzunk Sohonyai Edit székesfehérvári írónővel. Néhányan kivettük a könyvtárból a művét, én pedig kaptam egyet ajándékba szüleimtől .

Miután beértünk a könyvtárba , azt hittük, a könyveiről fog beszélgetni. De nem így történt! Mindenkivel kezet fogott („ pacsizott”), s megkezdődött a foglalkozás: testbeszédről tartott eladást interaktív formában.Megtudtuk miként árulkodik testtartásunk az utcán arról, hogy támadhatóak vagyunk.

Aztán pedig a fiú-lány kommunikációról volt szó, természetesen bennünket is bevont a testbeszéd gyakorlati alkalmazásába. Rengeteget nevettünk, voltak ciki próbálkozások, de a Sohonyai Edit humora túllendítetett bennünket a „ kudarcon”.

Bejezésként dedikálta könyvét vagy könyvjelzőjét.

Vidáman tértünk vissza az iskolába. Tényleg rendhagyó irodalomóra volt!

Molnár Eszter
7.a

 

„ZÖLDENJOBB” NAP

A „zöldenjobb”  Napon, 2018. június 1-jén újra bezöldítette az internetet az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés, ezen belül is az italos karton hulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára.

A „zöldenjobb” Naphoz tavaly országszerte több száz általános iskola és óvoda csatlakozott, amelynek keretében a gyermekek, kicsik és nagyokat, pedagógusok, a Környezetvédelmi Világnap előtti utolsó pénteki napon zöld pólót, vagy zöld ruhát viseltek.

Iskolánkból a 2. a és a 2. b osztály csatlakozott a felhívásra a tanító nénikkel együtt.

 

Veszprém, 2018. június 5.

                  Barabás Andrea
alsó tagozatos intézményvezető-helyettes


Mátyás király emlékév- képzőművészeti pályázat

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény  a Mátyás király- emlékév alkalmából kiírt egy képzőművészeti pályázatot.  A Szilágyi Keresztény Iskola a második helyen szerepelt a legtöbb alkotást beküldött iskolák között. A „ Mátyás, az igazságos” című rajzpályázaton nagyon szép eredmények születtek:

  NÉV OSZTÁLY HELYZÉS
1. Veldi Sára 2.a I. hely
2. Szalai Fruzsina 2.b II. hely
3. Mészáros Dorka 2.b II. hely
4. Fekete Anna 3.a III.hely
5. Péter Dóra 2.a KÜLÖNDÍJ
6. Buzás Csaba Csongor 2.a KÜLÖNDÍJ
7. Madarász Lilien 2.b KÜLÖNDÍJ

Gratulálunk a tehetséges tanulóinknak, valamint tanítóiknak a szép eredményekhez.

A kiállításról cikk olvasható a veol.hu oldalán: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/dijaztak-a-matyas-emlekev-palyazoit-veszpremben-2309664/

Veszprém, 2018. június 5.

                   Barabás Andrea
alsó tagozatos intézményvezető-helyettes

Veldi Sára

Szalai Fruzsina

Péter Dóra

Buzás Csaba Csongor

Madarász Lilien

Hittanos találkozó Tihanyban

Minden tanév végén megrendezésre kerül a Főegyházmegyei Hittanos Találkozó. „018. június 2-án Tihanyban került erre sor. A Szilágyi iskola népes csapattal, összesen 53 fővel vett részt.  A nyitó szentmisén Dr. Márfi Gyula érsek atya méltatta a népes, mintegy 650 fiatalt,hitoktatóikat,  akik összegyűltek ezen alkalomból.

A szentmise végén kiosztották a hittanverseny díjait, ahol a szilágyis diákok  és hitoktatójuk szép eredményekkel büszkélkedhettek:

  NÉV KOROSZTÁLY DÍJ
1. Kovács Ilona ALSÓ TAGOZATOS I.díj
2. Kiss Róza 5. osztály II. díj
3. Szalai István 5.osztály III.díj

 

Rendkívül tartalmas és érdekes programokkal vártak a bencés szerzetesek bennünket, amiből mindenki kedvére csemegézhetett.

A harmadikosok megtudhatták, mi a tihanyi levendula titka, majd a nagy melegben levendula szörpöt kóstolhattak. Az is ismertté vált számunkra, hogy a szerzetesek nemhogy levendula ültetvényeken tevékenykednek, de jeleskednek gyógynövények termesztésében is. Mi is kipróbáltuk tudásunkat: a növények leveleit morzsolva igyekeztünk kitalálni, vajon milyen gyógynövényt is tartunk a kezünkben. A választott programok között szerepelt még Korzenszky Richárd perjel képes meditációja, ahol a bennünk körülvevő természet csodálata, valamint az élet szépsége volt a téma.

A nagyobbak bencés édességeket készítettek és kóstoltak, megismerkedtek híres bencés találmányokkal.

Az ízletes ebédet az apátság déli teraszán fogyasztottuk, ahonnan pazar kilátás nyílt a Balatonra.

Köszönet a kollégáknak: Csizmadiáné Csillak Hajnalkának és Imréné Paál Virágnak a lelkes szervezésért és kíséretért.

Élményekkel gazdagon, levendula illatfelhőben úszva tértünk haza.

Veszprém, 2018. június 5.

                  Barabás Andrea
alsó tagozatos intézményvezető-helyettes

 

(VEOL.hu-n megjelent cikk: https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szerzetesek-eletebe-pillanthattak-be-a-veszpremi-foegyhazmegye-hittanos-talalkozojan-2311374/ )

 

Öveges József Fizikaverseny

Idén a Jedlik verseny mellett az Öveges József Fizikaversenyre is benevezett minket Éva néni. A sikeres első két forduló után Krisztiánnal együtt bejutottunk az országos döntőbe, amelyet május 25-27-én rendeztek Győrben.

Pénteken indultunk, a megnyitót követően városnéző túrára mentünk a szakadó esőben. Megnéztük a bazilikát és két múzeumot. Minket kértek fel, hogy megkoszorúzzuk Jedlik szobrát a belvárosban. Este érdekes kísérleti bemutatón vettünk részt, amit mindenki élvezett. A kedvencem az volt, amikor egy elektromos gitárt rákötöttek egy Tesla-tekercsre, aminek a szikrái megszólaltatták a zenét. Szombaton írtuk meg a feladatsort, ami elméleti kérdésekből, számításból, kísérletekből, életrajzi kérdésekből és jelenségelemzésből állt. Délután meglátogattuk a Mobilis kiállítást, amely a Csodák Palotájához hasonlóan mutat be fizikai jelenségeket. Aznap este is néztünk kísérleteket, most fénnyel kapcsolatosakat mutattak be.

Vasárnap került megrendezésre az eredményhirdetés. Nagy meglepetésemre 1. díjat értem el. A Pannon Egyetem Mérnöki Karának különdíjában is részesültem, amely a “Nyári egyetem” táborba szóló meghívás volt Tihanyba. Az egyházi iskolák különdíját is én kaptam. Krisztán az általános iskolások kategóriájában 9. helyezést ért el.

Köszönöm Éva néni felkészítő munkáját!

Bertalan Dániel László 8.c

 
Tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

2018. május 12-én rendezték meg ismét a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, ahol iskolánk is részt vett. Ősszel annyira jól éreztük magunkat, hogy elengedhetetlen volt a tavaszi találkozó számunkra.

Reggel korán kellett kelnünk, hiszen a buszunk 6.00-kor indult, amit 3 óra utazás követett. Érkezésünket követően elváltunk a felnőttektől, akik minket kísértek, majd a Művelődési Házban csoportokra osztottak bennünket. Minden társaság két csoportvezetőt kapott, ők találó csoportnevet adtak nekünk. Mi a Narancssárga Hódok voltunk.

Legelőször játékos, feladatok segítségével ismerkedtünk a csapattársakkal. Mindenki szimpatikus és kedves volt, új barátságokat is kötöttünk. Ezt követően az „Öröm”-ről hallgattunk előadást, majd közösen énekeket tanultunk.  Dél körül egy rétre telepedtünk le, ahol mindannyian saját elemózsiánkat fogyasztottuk el, mialatt kiveséztük az előadáson hallottakat. Közben volt lehetőség gyónásra, játékra.

Később búcsút vettünk új barátainktól, majd a 4 órás záró szentmise méltó zárása volt ennek a csodás napnak. A nap végén még volt, aki törökmézet is vásárolt. Este 9 körül értünk haza az „énekléstől” rekedten, jó élményekkel telve.

Veszprém, 2018. május 28.

Ránkl Eszter Róza
8. b osztályos tanulóTarnówban jártunk

A Lengyel Költészet Akadémiája című nemzetközi művészeti bemutatóra utazott el kis csapatunk Tarnówba 2018. május 9-én. Iskolánkat öt, a Dózsa György Általános Iskolát négy diák képviselte.

Az első napon Stary Sacz városában meglátogattuk Szent Kinga emlékhelyét. Megcsodálhattuk az itt álló, gyönyörűen faragott székelykaput is. Szálláshelyünk Tarnówban volt.

Második nap Krakkó nevezetességeit tekintettük meg. Sajnos a Királyi Palota épp felújítás alatt állt. Nagyon tetszett mindannyinknak Wawel sárkánya. Krakkó főterén álló felemás tornyú Mária templom tornyából felcsendülő harsonaszót is meghallgattuk, mely az 1241-es tatár támadás emlékét őrzi. Itt kóstoltuk meg a hagyományos lengyel melegszendvicset is. Ezen a napon Tarnówban megnéztünk egy egykori zsidó gettót.

A harmadik napon délelőtt meglátogattuk testvériskolánkat a „Lengyel Olimpikonok” iskolát, majd itt megtanultunk Polonézt táncolni. Ezt követően A Bem József Mauzóleumnál róttuk le tiszteletünket. Este léptünk fel a Lengyel Költészet Akadémiája rendezvényen. Szatmári táncokkal képviseltük Magyarországot négy fős táncegyüttesünkkel. (Szöllőskei Dorka, Sárossy Júlia, Ács Benedek, Csuta Krisztián)

Másnap Szilágyi Anna és a Dózsa iskola diákjainak festményeit néztük meg a képzőművészeti kiállításon, majd ezt követően lengyel verseket hallgattunk, többek között a Dózsás diákok tolmácsolásában is.

Nagy élmény volt számunkra, hogy litván, lengyel, ukrán gyerekekkel angol nyelven kommunikálhattunk és így barátságokat is köthettünk.

Legkedvesebb élményünk Zakopánéban a Fordított Ház és a piac volt, ahol sajtkülönlegességeket vásárolhattunk.

Köszönjük szépen igazgatónknak, Gyuri bácsinak a sok élményt, a jó beszélgetéseket, feleségének Márta néninek a tolmácsolást és gondviselést, Szitás Péter bácsinak, hogy épségben, egészségben megtehettük ezt a hosszú utat!

Sárossy Júlia 8.A.