Zarándoklatok

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

2017.05.20. napján rendezték meg ismét a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót. (Évente kétszer szokták). Még soha nem voltam rajta, de rögtön elsőre jól éreztem magam. A buszunk reggel nagyon korán, 6:05-kor indult el velünk, majd egy 3 és fél órás út következett. A Szilágyi iskola buszával mintegy 40 fő utazott. Negyed 10 körül érkeztünk meg úti célunkhoz. Itt elváltunk a velünk tartó felnőttektől (akiknek különböző előadások voltak és még sütit is kaptak állítólag), és a Művelődési Házban al-táborokra és csoportokra osztottak bennünket. A barátaimmal egy igazán vicces nevű ,,RÁGCSÁLÓK” csapatba kerültünk. Sok csapat volt, például Zsivány Egyes és Falka nevűek is, a nevek a karszalagokon voltak láthatók. Nagyjából 500 gyerek volt ott, bár az elején még nem mindenki érkezett meg. Minden csapatra 2 csoportvezető jutott. Mindenki kedves és barátságos volt, új ismeretségeket kötöttünk, ezt sokban segítették az ismerkedős játékok, amivel kezdtük a csapatfeladatokat. Ahogy láttam, a másik csapatok is jól elvoltak. Ezután megismerhettük Dominika és Mariann domonkos nővéreket, akiknek a sátránál a városban egy vicces pingvin volt kikötözve. A Művelődési Házban egy nagyterembe gyűltek össze a csapatok, akik kis körökben ülve hallgatták az előadást. Beszéltek nekünk egy kicsit a rendjükről, magukról és az igazságról. Sok kérdésre válaszoltak. ,,A RÉT”-en folytatódtak a további programok. Egy kis szentély volt ott felállítva Krisztus tiszteletére, ott elmélkedtünk és imádkoztunk egy rövid ideig, aztán a kis csapatok külön-külön választottak egy-egy árnyékos fát, ahol mindenki letelepedhetett. Kaptunk nyomi mosolykiflit is (bár nem mindenkinek jutott). Ezek után játszottunk és tovább ismerkedtünk a csapattal, később lementünk a Duna-partra ebédelni. Volt, aki megosztotta a közösbe dobható (értsd: keksz) kajáját. Egész nap lehetett gyónni is. Ebéd után Dominika és Mariann nővérek előadást tartottak az összes csapatnak az igazságról. Érdekes kísérleteket mutattak be például az emberek döntéseiről, arról, hogy ki tudnak-e állni mellettük. Ezután visszamentünk a kis szentélyhez. Imádkoztunk, és összeraktuk az 5 darabból álló Jézus-képet. Ezt:

Mivel nagyon melegen tűzött a nap, sokan kinyitották az esernyőjüket, de sajnos ez a szélnek nem tetszett. 4 óra körül a plébániakertben részt vettünk az ünnepi szentmisén. Nagyon jó idő volt. Jó sok pap és szerzetes is eljött. A főcelebráns Varga Lajos püspök atya volt. Mindezek után buszra szálltunk, és kezdődött az utunk hazafelé. Sajnos vacsorára nem volt idő, ezért mindenki a benzinkúton (ahol megálltunk út közben) vásárolta meg az ennivalóját. A 8.-os lányok ének szavával  este 9 körül fáradtan és jó élményekkel értünk haza. A következő találkozó időpontja: 2017. október 7.

Léner Rebeka Réka 7.a

  

 

Kerékpáros zarándoklat Litérre

Április 14-én, a Bódi Mária Magdolna vértanúságának 73. éves évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésre 43 tanulóval és 15 szülővel kerékpáros zarándoklatra indultunk Litérre. A szentmisét az iskola udvarán mutatta be Márfi Gyula érsek atya és Udvardy György pécsi megyéspüspök, azon a helyen, ahol Magdi szüzessége védelmében feláldozta életét.

Több volt ez az út, mint egy kirándulás, hiszen itt a cél nem csak az volt, hogy jól érezzük magunkat, hanem az is, hogy utunkkal közelebb kerüljünk Istenhez.

A zarándoklatot közös imádsággal kezdtük, majd a kellemes napsütéses időben kis pihenővel egy óra alatt eltekertünk Litérre.

A szentmise prédikációjában Udvardy püspök úr felhívta a figyelmünket arra, hogy döntéseinket mindig úgy kell meghozni, hogy az örök életet tartsuk szem előtt, és így tudunk majd napról napra egyre jobban elköteleződni Krisztus mellett.

A szentmise után szeretetvendégségen vettünk részt, a litéri hívek jóvoltából.

Reméljük, hogy ezzel a zarándoklattal egy új hagyomány kezdődik iskolánkban.

Istennek legyen hála!

 

Tavaszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

2018. május 12-én rendezték meg ismét a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, ahol iskolánk is részt vett. Ősszel annyira jól éreztük magunkat, hogy elengedhetetlen volt a tavaszi találkozó számunkra.

Reggel korán kellett kelnünk, hiszen a buszunk 6.00-kor indult, amit 3 óra utazás követett. Érkezésünket követően elváltunk a felnőttektől, akik minket kísértek, majd a Művelődési Házban csoportokra osztottak bennünket. Minden társaság két csoportvezetőt kapott, ők találó csoportnevet adtak nekünk. Mi a Narancssárga Hódok voltunk.

Legelőször játékos, feladatok segítségével ismerkedtünk a csapattársakkal. Mindenki szimpatikus és kedves volt, új barátságokat is kötöttünk. Ezt követően az „Öröm”-ről hallgattunk előadást, majd közösen énekeket tanultunk.  Dél körül egy rétre telepedtünk le, ahol mindannyian saját elemózsiánkat fogyasztottuk el, mialatt kiveséztük az előadáson hallottakat. Közben volt lehetőség gyónásra, játékra.

Később búcsút vettünk új barátainktól, majd a 4 órás záró szentmise méltó zárása volt ennek a csodás napnak. A nap végén még volt, aki törökmézet is vásárolt. Este 9 körül értünk haza az „énekléstől” rekedten, jó élményekkel telve.

Veszprém, 2018. május 28.

Ránkl Eszter Róza
8. b osztályos tanuló