Művészetoktatás

A Szilágyi Táncegyüttes 1972-ben alakult. 2005. aug. 31-ig a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola keretein belül szakköri formában működtünk. 2005. szept. 1-jétől alapfokú művészetoktatási intézményként folytatjuk tevékenységünket. A minősítési eljárásban kiválóra minősítést kaptunk. Működésünket a Szilágyi Táncegyüttes Alapítvány is segíti.

Fennállásunk szinte első évétől fogva a megye vezető gyermek táncegyüttesei közé tartozunk. A városi és megyei szinten rendezett versenyeken mindig az élen végzünk, Arany I. fokozattal rendelkezünk. Az együttes munkáját a városi önkormányzat Pro Meritis- és Pro Civitate-díjjal, Veszprém megye pedig Pro Comitatu-díjjal ismerte el. Rendszeres szereplői vagyunk a városi és megyei rendezvényeknek, kulturális programoknak (pl. városi karácsonyi műsor, Gizella napok, színházi, önkormányzati, iskolai, civil rendezvények), fesztiváloknak (mint a Tánc fesztiválja, Kabóciádé Bábfesztivál), de országos szintű eredményeink is vannak, mint gyermek szólótánc és országos gyermek néptánc fesztivál különdíj. Műsorunkat több alkalommal külföldön is bemutattuk. Jártunk Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Finnországban, Németországban, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában. A magyar nyelvterület néptáncai, népdalai mellett megismerkednek a gyerekek a népi játékokkal, népszokásokkal, de nemzetiségi, sőt történelmi táncokat is tanulnak. Évente 30-40 fellépésünk és egyéb programunk van. Együttesünk minden évben több önálló gálaműsorral mutatkozik be közönségének.
A néptánc oktatása iránti igény növekedését mutatja, hogy a tanulóink létszáma rekordot ért el ebben az esztendőben. A Báthory Általános Iskolában működő telephelyünkkel együtt 330 néptáncos tanulónk van idén, amely 3 néptánccsoportot alkot: Szilágyi Táncegyüttes, Báthory Banda, Veszprémi Ifjúsági Néptáncegyüttes.

Csoportjaink

Az alapfokú művészeti iskolában a következő évfolyamok indultak a 2016/2017. tanévben:

a művészeti iskola csoportjai:
– előképző 1. évfolyam (Szilágyi, Báthory)
– előképző 2. évfolyam (Szilágyi, Báthory)
– alapfok 1. évfolyam (Szilágyi, Báthory)
– alapfok 2. évfolyam (Szilágyi, Báthory)
– alapfok 3-4. évfolyam (Báthory)
– alapfok 4. évfolyam (Szilágyi)
– alapfok 5. évfolyam (Szilágyi)
– alapfok 5-6., továbbképző 7. (Báthory)
– továbbképző 7. évfolyam (Szilágyi)
– továbbképző 8. évfolyam (Szilágyi)
– továbbképző 8-10. évfolyam (Szilágyi)
– Veszprémi Ifjúsági Néptáncegyüttes

Tantárgyak

népi játék, néptánc, népi ének/népzenei ismeretek, folklórismeret, tánctörténet

Tanárok, munkatársak:

– Nagy Marianna néptánc pedagógus mester, művészeti intézményegység-vezető
– Hajdu Viktória néptánc pedagógus, művészeti intézményegység-vezető helyettes
– Hajdu Péter néptánc pedagógus
– Vastag Richárd néptánc pedagógus
– Molnárné Tóth Erzsébet tanító, néptáncoktató
– Kissné Cservenyák Judit énektanár
– Buknicz Erzsébet: jelmez- és viselettáros
– Szerencsi Noémi: jelmez- és viselettáros

Nyílt órák